Boekbespreking: ‘Op Zoek naar Mary’

Rond de kerstdagen kreeg ik het boek ‘Op Zoek naar Mary’ toegestuurd. Het is geschreven door Annelies George (foto hiernaast) die al 20 jaar in de IT-wereld werkt en als pseudoniem de naam Cynthia Robensun gebruikt. De roman speelt zich voor een deel af in Alkmaar en omgeving, herkenbaar voor mij, en is een mengelmoes van op waarheid gebaseerde gebeurtenissen en fictie. De auteur liet zich namelijk inspireren door het opmerkelijke leven van medium en natuurgenezeres Maria Kater (Brandt) die door de jaren heel veel bekende mensen uit binnen en buitenland met haar speciale gave heeft geholpen. Ook het trieste verhaal van haar zoon, Ron Boontjes, die op 44-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, is hierin verweven.

Het verhaal gaat over de negenendertigjarige journaliste Jessie Golden die voor het blad Business Men schrijft. Tijdens een persconferentie komt ze in contact met schatrijke zakentycoon Carlos Gomez met wie ze een relatie krijgt, maar die nogal wat narigheid te verbergen blijkt te hebben. Daarnaast vindt Jessie een onafgemaakt manuscript over het leven van ene Mary, een vrouw die een verbijsterend leven blijkt te hebben geleid: ziektes, wonderbaarlijke genezingen en helende krachten. Ze heeft een bijzondere band met haar zoon die eerst heel succesvol is in de zakenwereld, maar aan de drugs raakt en uiteindelijk zelfmoord pleegt. Terwijl hij in stilte verliefd was op Jessie. (!) Het verhaal grijpt helemaal in elkaar – toeval bestaat niet – en ik vind het knap hoe de schrijfster dit in romanvorm heeft gegoten. In eerste instantie kwam het verhaal een beetje als een Bouquet roman over, ik werd er soms een beetje lacherig van: ‘Zijn naakte lichaam verstrengelde zich met het hare en verspreidde een gloed van warmte en verlangen’. Toch bleef ik geboeid en dat heeft met de vlotte schrijfstijl te maken, helder, beeldend en met gevoel. Het gaat langzaam maar zeker over in een soort thriller die nieuwsgierig maakt, er zijn aardige, onverwachte wendingen en het is leuk om te merken dat een zakelijk typje als hoofdpersoon Jessie toch heel open staat voor de dingen die niet direct verklaarbaar zijn. Ergens tegen het eind van het boek begon ik me een beetje zorgen te maken: gaat de schrijfster dit hele verhaal nu in één hoofdstuk besluiten? Het blijkt een open einde, wordt vervolgd…

Heb overigens nog een klein feitelijk foutje gevonden in dit boek: Op pagina 330 staat ‘Josselin’s dikke met botox gevulde lippen waren felrood aangezet’. Het middeltje Botox wordt echter niet gebruikt om lippen te vullen. Dat zou niet best zijn, want Botuline toxine wordt gebruikt om zenuwcellen te verlammen zodat spieren niet meer kunnen samentrekken, waardoor rimpels worden voorkomen.(Gratis info van een ex-Cosmo-girl 🙂 )

Het boek ‘Op zoek naar Mary’ en de gedichtenbundel ‘Ron’ zijn online te bestellen via deze website. Het boek Op zoek naar Mary kost 25 euro, ex verzendkosten. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de Maria Elisa Stichting, die zich inzet voor hulp aan kinderen in moeilijke gezinssituaties.

Voor iedereen die nu de contactgegevens van Maria Kater Brandt zoekt: die heb ik niet! For everyone who’s looking for contactinfo on Maria Kater Brandt: I don’t have it. Try your luck elsewhere please.

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “Boekbespreking: ‘Op Zoek naar Mary’”

 1. tamara12 september 2012 at 06:35 #

  Goedendag, voor mijn zieke zoontje ben ik op zoek naar Maria Kater Brandt. Weet u misschien hoe ik met haar in contact kan komen ? Ik wou Annelies er niet mee lastig vallen. Volgens mij krijgt zij op het moment heel veel telefoontjes en emails met dezelfde vraag. Alvast bedankt, Tamara

  • Annelies13 september 2012 at 18:55 #

   Hi Tamara,
   Je kunt een mailtje sturen naar: mariabrandt78@hotmail.nl.
   De reacties zijn echter overweldigend. Op dit moment is zij aan het bekijken hoe ze zoveel mogelijk mensen kan helpen. Dat laat ze zelf en-of via mijn website weten. Succes!
   grtjes
   Annelies

 2. Viola12 september 2012 at 08:26 #

  Nee, ik heb geen contactgegevens van Maria Kater Brandt. Suc6.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.