Werken aan je weerstand

In deze donkere, kille tijd van het jaar is het met de weerstand vaak wat minder gesteld. Virussen steken de kop op, ontstekingen genezen minder snel en we voelen ons massaal wat slapper.

 

Tover-booster

Het eerste waar je dan aan denkt is: eet ik wel gezond genoeg? Krijg ik wel genoeg beweging en frisse lucht? En: ben ik matig met suiker en/of alcohol? Krijg ik genoeg (nacht)rust? Geniet ik nog van mijn leven? Als het antwoord op al die vragen ‘ja’ is, dan kun je wel eens moedeloos worden als je je toch grieperig voelt. Het overkwam mij een keer of drie per jaar en ik werd zelfs een beetje boos op mijn lijf. ‘Zorg ik zo goed voor je, word je nog ziek…’ Inmiddels heb ik een superbooster voor mijn immuunsysteem gevonden: probiotica! In de televisiereclames voor de yoghurtjes en drankjes zoals Vifit en Yakult zeggen ze het namelijk goed: je weerstand begint in je darmen. Daar huizen bij volwassen mensen maarliefst een kilo bacterieen!

 

Slapjes?

Tot deze nuttige micro-organismen worden bijvoorbeeld de Lactobacillus-stammen gerekend. Deze ondersteunen onze darmfunctie en strijden met schadelijke bacteriën en gisten. En da’s zeer nuttig, want deze ‘foute’ micro-organismen beïnvloeden niet alleen onze lichamelijke, maar ook onze geestelijke gezondheid. De toxinen en afvalstoffen die deze schimmels produceren worden namelijk in het bloed opgenomen en door het hele lichaam getransporteerd. Geen wonder dat je je slap kunt voelen als ze de overhand nemen…

Allemaal beestjes…

Mijn ervaring is inmiddels dat de Yakults van deze wereld niet op kunnen tegen de – meer geconcentreerde – probiotica in pil of capsulevorm. Hier een overzicht van de ‘goede’ bacterieen en waar ze in zitten, doe er je voordeel mee:

*De Bifido Bacterium helpt je darmflora te verbeteren en je hebt daardoor minder kans op darminfecties. Het zit in Activia, Beneo Supplement, Super Smart, Natren Supplementen.

*De Lactobacillus Acidophilus vermindert gistinfecties als candida albicans en is een booster voor je immuunsysteem. Het werkt bovendien cholesterolverlagend en spijsverteringsbevorderend.
Het zit in de Solgar Supplementen en in Arcocaps van Arkopharma.

*Lactobacillus Bulgaricus kan – volgens wetenschappelijk onderzoek – darmkanker helpen voorkomen. Het zit ook in de Solgar Supplementen en in Arcocaps van Arkopharma.

*De Lactobacillus Casei helpt de vertering bevorderen en verhelpt ook constipatie en lactose intolerantie. Het zit in Yakult en Actimel.

*De Lactobacillus Rhamnosus houdt de darmflora in balans en is effectief bij auto-immune darmziekten als Crohn en Colitis Ulcerosa. Bovendien vermindert het eczeem.
Het zit in de Solgar Supplementen en in Vifit.

Het is vooral raadzaam om extra probiotica te nemen als je een antibiotica kuur hebt geslikt, als je kwakkelt met infecties, stress of moeheid en wanneer je last hebt van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.