Zonnig nieuws!

Met enige regelmaat praat ik met ondernemers uit de auto-industrie over de fossiele energievoorraden. De opkomst van de elektrische auto is natuurlijk prachtig, maar wordt momenteel nog overschaduwd door het feit dat elektra nu nog voor een groot deel wordt opgewekt door kolencentrales. Daar komt verandering in, want er zijn een aantal grote zonne-energie-projecten gaande. Hier drie grote:

1. De eigenaren van internetzoekmachine Google hebben maarliefst 168 miljoen dollar geinvesteerd in een nieuw te bouwen zonne-energiecentrale die door BrightSource Energie wordt ontwikkeld. De Mojave woestijn in Californie (USA) is hiervoor de perfecte plaats met maar liefst 73% zonnige uren van het totaal mogelijke uren met zon. De centrale gaat 392 Megawatt aan schone energie genereren wat de energiebehoefte van 140.000 huizen tijdens piekuren gaat dekken. In 2013 moet het helemaal klaar zijn.

2. Ook de Sahara is natuurlijk een superplaats om zonne-energie te winnen. Het Europees Solarproject ‘Desertec’ zal heel Europa met energie kunnen bevoorraden. Het zal volgens experts zo’n 400 miljard aan investeringen kosten, waarvan 350 miljard naar de bouw van de installatie gaat. De rest van het geld gaat op aan een gelijkstroom- en hoogspanningsnetwerk dat de stroom vanuit de Sahara naar Europa gaat transporteren. Volgens de Club van Rome (particuliere stichting opgericht door Europese wetenschappers, om hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld voor het voetlicht te brengen) die studies liet uitvoeren, kunnen zes uren zon uit de woestijn meer energie producreren dan de mensheid in een heel jaar kan verbruiken. Een keten van installaties zal de energie van de zon met spiegels bundelen en gebruiken om stoom op te wekken voor turbines. Het systeem kan de energie opslaan zodat er een permanente energielevering is, ook ’s nachts en tijdens periodes van slecht weer. Uiteraard is het wel te hopen dat ook Afrika zelf baat heeft bij dit project .

3. Afrika zorgt gelukkig ook voor zichzelf. Na nijpende energietekorten in 2008 heeft het land geinvesteerd in een enorm zonne-energiepark dat in Upington – in het noordwesten van Zuid-Afrika aan de rand van de Kalahari woestijn – wordt gebouwd en dat 5000 Megawatt gaat leveren aan het elekriciteitsnet van Zuid-Afrika. De kosten bedragen zo’n 150 miljard rand (1,6 miljard euro). Het enorme park zal naar verluidt bovendien 12.300 extra banen opleveren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Zonnig nieuws!”

  1. Stephanie4 januari 2012 at 18:10 #

    Fijn, goed nieuws . Mooie foto’s ook!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.