Training ‘De Duik’: geef je gevoel de ruimte

Met de huidige crisis – en de persoonlijke levensvragen die dit bij veel mensen oproept – zijn de onderwerpen ‘zingeving’ en ‘zelfontwikkeling’ actueler dan ooit. Velen voelen de behoefte om de koers van hun leven drastisch om te gooien en om daarbij te helpen, ontwikkelden Frank Dorsman en Joost Harends, beide zelfstandig trainer en coach, een bijzondere training, ‘De Duik’ geheten. Vorig jaar interviewde ik hen over hun inspirerende werk. Hier een uitsnede:

Frank Dorsman en Joost Harends omschrijven hun cursus als ‘veel meer dan de optel som van afzonderlijke oefeningen’. Dorsman: “Waar de ijshut eerst is opgemaakt uit allerlei stukken ijs, daar is het nu versmolten tot een geheel. Er staat een iglo die ‘De Duik’ heet.” Harends: “Soms halen we er wel een blok uit en voegen een nieuw blok in. Wat we in ieder geval geleerd hebben is dat als de juiste bedding en de bereidheid van de deelnemers aanwezig is, er heel veel mogelijk is. Ook bij mensen die misschien eerst nog wat terughoudend zijn en nog geen ervaring hebben met zelfontwikkeling. Juist zij zetten vaak enorme stappen.” Dorsman: “Er zijn dan zijn er emoties van: ‘Jee, ik wist niet dat ik het kon voelen!‘ Dat is dan ook waar ik het voor doe. Als ik dat proces bij mensen mag ondersteunen, past dat uitermate goed bij mijn persoonlijke missie. Anderen dat gevoel van vrijheid laten ervaren, dat ze kunnen zijn wat ze willen zijn is heel mooi. Zeker in een maatschappij waarin door de hoeveelheid van het aantal prikkels steeds meer afdrijft van gevoel.”

Het is een heikel onderwerp: in onze huidige Westerse maatschappij zijn we qua materiële zaken al snel zijn waar we willen zijn. Maar juist daardoor begint heel snel dat volgende niveau, dat van persoonlijke ontwikkeling en diepgang te lonken. Dorsman: “De behoefte ontstaat om de kosten van de materiële welvaart opnieuw te onderzoeken. Wat heb je er wel en niet voor over? En dit beter in lijn te brengen met het totale welbevinden. Vaak betekent dat – even kort door de bocht – dat je minder moet doen. En dat je de dingen die doet, met meer aandacht en gevoel doet. Jezelf steeds de vraag te stellen: ‘Past dit bij mij?’ Kleine voorbeelden: niet meteen de tv aan te zetten als je thuiskomt, niet constant toegeven aan koopdrang en niet dat weekend helemaal volplempen met afspraken. Door al die prikkelgenererende activiteiten ontstaat meer behoefte aan tijd voor bezinning.”

Harends: “Die prikkels – bijvoorbeeld van het continue bezig zijn met consumeren en televisiekijken – halen je weg bij je gevoel. Vaak gebruiken mensen het als afleiding om bepaalde dingen niet te hoeven voelen. Dingen die niet prettig voelen, ruilen we graag in voor iets dat sust. Het komt omdat we het onderliggende gevoel, bijvoorbeeld verveling of eenzaamheid, niet accepteren. Maar als je gevoelens niet de ruimte geeft, zullen ze altijd aanwezig zijn en meer van je kracht vragen. We moeten meer van het denken naar het voelen. Dan weet je ook vanzelf wat ‘waar’ is en wat goed voor je is en wat bij je past. In plaats daarvan is er veel angst om een oud patroon te verlaten, hoe krakkemikkig dat ook is. Mensen zijn vaak onvoldoende ‘opgevoed’ om vertrouwen te hebben dat ze zelf aan het roer van hun leven staan en dus van koers kunnen veranderen. Waarom laat ik vervelende situaties doorsudderen? Wij proberen in ‘De Duik’ te bewerkstelligen dat mensen weer gaan geloven dát ze er iets aan kunnen doen.”

Voor data waarop de trainingen in 2012 gegeven worden, kijk je hier. Voor het hele interview klik je hier.

Hier nog een trailer:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.