‘Vraag het Lisette’ – nieuwe rubriek

Vandaag introduceren we een nieuwe rubriek op Soulwoman ‘Vraag het Lisette’. Hierin gaat auteur en wijze vrouw Lisette Thooft in op spirituele vragen die een ieder aan haar – via dit weblog – kan stellen. Het mag anoniem, het gaat om de inhoud van de vraag. Je kunt je vragen stellen via het Contactformulier linksboven.

De aftrap wordt gegeven door lezeres Liane van Dijk uit ’s Hertogenbosch. Haar vraag luidt: ‘Ik merk dat ik geneigd ben om mensen die me teleurstellen uit de weg te gaan. Maar ik wil juist naar meer acceptatie – zowel van mezelf en mijn eigen ‘nare kanten’ als die van anderen. Wat kan ik praktisch doen om hier naartoe te werken? Of is werken een verkeerd woord in dit opzicht?’

Antwoord Lisette: “Het hangt er wel een beetje vanaf wat je bedoelt met teleurstellen. Als mensen bijvoorbeeld keer op keer gewelddadig bleken te zijn of je alsmaar hebben bedrogen, dan heb je misschien wel goede redenen om ze uit de weg te gaan. Niemand hoeft te blijven omgaan met een agressieve alcoholist of een notoire leugenaar. Maar misschien ben je te perfectionistisch en te veeleisend. Zijn je verwachtingen niet te hoog gespannen? Mogen mensen van jou imperfect zijn – af en toe een tikkeltje hypocriet, laf, egoïstisch of lui, zoals we allemaal eigenlijk wel zijn op zijn tijd? Als je heel strenge maatstaven hebt, neem je waarschijnlijk jezelf ook heel streng de maat. Dan kun je eraan werken om je meer te ontspannen. Kijk in de spiegel en affirmeer: “Ik houd van mijzelf precies zoals ik ben, met schaduw en al.” We zitten natuurlijk allemaal vol met subpersoonlijkheden die onze schaduw vormen, onze dubbelganger. Spiritueel leraar Jan van Delden noemt zijn subpersoonlijkheden ‘de Jantjes’. Hij ziet ze als een soort Teletubbies, kwetterende poppetjes die je over hun bol kunt aaien en een beetje naar de mond praten, maar niet helemaal serieus nemen.

 
De volgende vraag is: kun je je openstellen voor de mogelijkheid dat die andere mensen die je teleurgesteld hebben, zich de volgende keer toch anders zullen gedragen, dat ze hun leven hebben gebeterd? Dat is volgens mij de betekenis van het gebod van Jezus: als iemand je op de rechterwang slaat, keer hem dan de linkerwang toe. Dat is geen oproep tot masochisme, maar tot onbevangenheid: zelfs al ben je een keer gekwetst door iemand, blijf toch kwetsbaar. Pantser jezelf niet. Brene Brown heeft een prachtige TED-talk (hier de link) gegeven over kwetsbaarheid. Mensen die ‘wholehearted’ leven, zegt ze, accepteren hun eigen kwetsbaarheid, niet omdat ze dat zo prettig vinden maar omdat het een noodzaak is. We leven nou eenmaal in een kwetsbaar universum. Kwetsbaarheid is een bron van schaamte en angst – maar ook een bron van geluk en verbondenheid.”

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.