Boekbespreking: ’50 Spirituele Klassiekers’

Als boekenwurm ben ik vaak op zoek naar leesvoer en dan vooral op het gebied van spiritualiteit, psyche en gezondheid. Een schat aan info hierover kwam ik onlangs tegen. Voor ’50 spirituele Klassiekers’ deed schrijver Tom Butler-Bowdon wat mij ook superleuk en inspirerend lijkt: hij las honderden boeken over spiritualiteit en zelfontwikkeling van beroemde en minder beroemde mensen. Over vijftig van die boeken schreef hij korte ‘beoordelingen’ van gemiddeld een pagina of zes. Een soort uittreksels dus met in het kort waar het boek over gaat en de voornaamste inzichten van deze beroemde spirituele ‘denkers’.

Een aantal boeken die worden besproken in ’50 Spirituele Klassiekers’ had ik al gelezen: ‘Siddhartha’ van Herman Hesse bijvoorbeeld, Thich Nhat Hanh’s ‘The Miracle of Mindfullness’, Eckhart Tolle’s ‘Kracht van het Nu’, James Redfield ‘De Celestijnse Belofte’, Miguel Ruiz ‘De Vier Inzichten’ en Neale Donald Walsh ‘Een ongewoon gesprek met God’ bijvoorbeeld. Het boek nodigde me uit om een aantal van de genoemde boeken in z’n geheel te gaan lezen. Zo bestelde ik Paramahansa’s Autobiografie van een Yogi’, C.S. Lewis’s ‘Brieven uit de hel’ en ‘Zwarte Eland Spreekt’ van de indiaan Black Elk. De levensloop van iedere schrijver komt ook kort aan bod zodat je deze bijzondere mensen iets beter leert kennen.

Leuk is dat Butler-Bowdon niet alleen moderne, maar ook de klassieke werken bespreekt. Een schat aan wijsheid staat bijvoorbeeld in Krishnamurti’s ‘Denk daar maar eens over na’, uit 1964. Wat bij mij een snaar raakte, is deze quote: ‘Als we ambities hebben, moeten we voortdurend in de toekomst leven, een toekomst die, als hij al komt, ons evengoed een leeg gevoel kan geven. Maar als we een roeping hebben, betekent dat dat we van ons werk kunnen genieten zonder ons druk te maken of we wel bepaalde resultaten behalen. Niets blijft uiteindelijk eeuwig bestaan en daarom is de wereld veel meer gebaat bij mensen die werken zonder het lelijke verlangen naar winst. Op dit moment hebben we een cultuur die gericht is op competitie, maar werk doen dat uniek voor ons is, maakt competitie zinloos. Ieder mens zou moeten beseffen dat de kostbare schat niet ‘daarbuiten’ is, maar dat hij in ons eigen vermogen en interesses ligt. Dat is pas intelligentie.’

Ook leuk om boeken die ik jaaaren geleden al had gelezen, bijvoorbeeld James Redfields ‘Celestijnse Belofte’. Een topper, niet zozeer om hoe het is opgeschreven want dit boek komt een beetje rommelig over, maar om de inhoud: betekenisvolle toevalligheden zijn een teken dat de menselijke soort evolueert. Ik zal ’50 Spirituele Klassiekers’ een fijn plaatsje in mijn boekenkast geven en het regelmatig als naslagwerk voor onder andere dit weblog gebruiken. Met dank Tom Butler-Bowdon die de gave heeft om ieder boek feilloos op zijn aard te interpreteren en de meest aansprekende quotes eruit te pikken.

’50 Spirituele Klassiekers’ door Tom Butler-Bowdon wordt uitgegeven door Thema en kwam voor het eerst in 2005 uit. Het is aan zijn derde druk toe. Het kost 27,95 via Bol.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.