Pas op met zoetstoffen!

Het is nogal schrikken, die lijst van symptomen en ziekten die zoetstoffen – en dan vooral het middel Aspartaam – zouden veroorzaken. Een kleine greep: hoofdpijn, migraine, duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, gewichtstoename, uitslag en depressie. Volgens sommige onderzoekers kunnen zelfs ziekten als kanker, multiple sclerose, epilepsie, suikerziekte en hersentumoren erdoor veroorzaakt of verergerd worden. Genoeg ellende om meteen je handtas-dispensertje Canderel voor je dagelijkse cappuccino in de prullenbak te mieteren!

Aspartaam staat ook wel bekend onder de namen Nutra-sweet, Canderel of als E-951. Het werd in 1965 bij toeval ontdekt door een Amerikaanse firma die op zoek was naar een middel tegen maagzweren. Het middel bleek ook nog eens zoet te smaken en weinig calorieën te bevatten. Twee vliegen in een klap dus, want we willen wel zoetigheid eten, maar niet dik worden. Sindsdien wordt er een hele rits voedingsmiddelen, ongeveer 6000, gezoet met dit stofje. Het zit niet alleen in light-frisdranken, maar ook in ijs, jam, pudding, vruchtensappen, vulling van gebak, kauwgom en – uiteraard – in zoetjes.

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ons eigen Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid is het gebruik van Aspartaam veilig. Mits je je houdt aan de maximale aanvaardbare dosis van ongeveer 525 mg. Om deze hoeveelheid binnen te krijgen, zou je vier liter frisdrank of 320 kauwgumtabletten of 133 zoetjes of 12 liter vruchtenyoghurt per dag moeten eten of drinken. Toch is deze maximaal aanvaardbare dosis (AID = acceptable daily intake) zeer omstreden want er zijn veel mensen die gevoeliger zijn of allergisch reageren op bepaalde stoffen. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld of chronisch zieken. Een blogger op Internet schrijft : “Tot een paar maanden geleden dronk ik zeer regelmatig light-frisdranken, op sommige dagen zelfs alleen maar. Maar ik voelde me destijds vaak moe en futloos. Had geen energie en sleepte me werkelijk door de dag. Ik vroeg me af hoe dat kwam, want ik sliep minstens acht uur per nacht. Gelukkig weet ik een beetje van gezonde voeding af en dus keek ik eerst of dit met mijn eetpatroon te maken had. Ik besloot om een tijdje geen light-frisdrank te drinken en wat ik verwachtte, gebeurde ook: ik voelde me dag na dag energieker! Ik weet nu dat al die light frisdranken minstens zo ongezond zijn als de ‘gewone’ frisdranken.”

De discussie over Aspartaam wordt om de zoveel tijd weer aangewakkerd door Italiaanse onderzoeksresultaten. Uit proeven met ratjes zou namelijk blijken dat de negatieve effecten al meetbaar zijn bij de inname van, omgerekend, veertien blikjes light-frisdrank per dag. Veel minder dus dan de AID als minimum adviseert. De Amerikaanse en Europese voedselautoriteiten vinden het vooralsnog niet nodig om te onderzoeken of de regels voor de inname van Aspartaam moeten worden aangepast. Al kiezen veel producenten van light-producten nu al eieren voor hun geld en beginnen te zoeten met een natuurlijk zoetmiddel – dat ik inmiddels ook al langer gebruik, niet alleen in koffie maar ook in appeltaarten bijvoorbeeld – Stevia. En honing in je thee is ook heerlijk!

Een kritische kijk op je eigen eet- en drinkpatronen is dus handig. Lees de etiketten op voedingsmiddelen: wat krijg je nu eigenlijk binnen? Heb je ziekteverschijnselen die je op deze site kunt terugvinden op deze site, stop dan onmiddellijk met de light-frisdranken, het gebruik van zoetjes en andere producten waarin zoetstoffen zijn verwerkt en kijk of je je beter voelt. Drink bovendien dagelijks minstens anderhalf tot twee liter water. Kun je echt niet zonder frisdrank, beperk je dan tot maximaal twee glazen per dag. Beter nog: stop er gewoon mee. Het is vergif!

Ook oppassen met andere zoetstoffen
Cyclamaat staat ook bekend onder het nummer E-952. De veiligheid is niet onbesproken. In de VS is het sinds 1969 verboden, omdat het bij ratten blaaskanker zou veroorzaken. In meer dan 50 andere landen, ook in Nederland, wordt het gewoon gebruikt, bijvoorbeeld in de zoetjes van Natrena.
Saccharine is de oudste kunstmatige zoetstof, het dateert al uit 1879 en staat ook bekend als E-954. Ook dit middel kwam in de jaren ’60 in opspraak als zijnde kankerverwekkend, maar het wordt nog steeds wereldwijd gebruikt.
Sorbitol, ook bekend als glucitol, is bekend dat het maar langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Het kan winderigheid en darmklachten veroorzaken.
Xylitol wordt vaak gebruikt als zoetstof in kauwgom en bijvoorbeeld Chupa Chup-lollys en Smint-mintjes. Het wordt gezien als tandvriendelijk omdat het tandplak reduceert. Kijk ook hier uit met de hoeveelheden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.