Boekbespreking: ‘De onverzadigbare vrouw en de afwezige man’

Net Lisette Thoofts voorlaatste boek uitgelezen: ‘de Onverzadigbare Vrouw en de Afwezige Man’. Een bijzonder boek dat iedereen – man of vrouw – gelezen zou moeten hebben. Je krijgt meer inzicht op de ‘strijd tussen de seksen’. Als je begrijpt waar ‘t vandaan komt, en hoe het zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, zie je je eigen gedrag opeens veel helderder. Mannen worden vaak gek van de claimende, bemoeizuchtige, bazige, controleerderige, bezitterige, gestresste en lastige vrouwen in hun leven. Omgekeerd ergeren vrouwen zich regelmatig aan lakse, luie, botte, slordige, ongedisciplineerde, onverantwoordelijke en egocentrische mannen om hen heen. Hoe gaan we ermee om?


Lisette geeft, terwijl ze ons op verhalen en mythes uit de oudheid trakteert – nooit geweten dat er zoveel zijn en dat je ze zo symbolisch kunt opvatten – haar visie op hoe man en vrouw elkáár beschaafd hebben. Ik veerde op bij deze passage: “Waarom strijden er in de nieuwe mythische verhalen op het witte doek, in games en in boeken zoveel helden tegen robots of cyborgs? Niet omdat robots op zichzelf zo’n probleem zijn in onze cultuur. De robot is een symbolische vijand die staat voor alles wat onmenselijk is, gevoelloos, geprogrammeerd, star, afstandelijk en schijnbaar perfect. De mannelijke kwaliteiten – rationalisme, intellect, orde, beheersing – die de overhand kregen op het vrouwelijke – natuur, gevoel, lichamelijkheid – zijn te ver doorgeschoten. Daarom lijdt onze tijd vooral onder de typisch mannelijke schaduw: zielloosheid, innerlijke afwezigheid.
Daarbij is de vrouwelijke schaduw – gulzigheid, hebberigheid en bemoeizucht – bepaald nog niet overwonnen. De oplossing is dan ook niet simpelweg ‘meer vrouwen’ meer vrouwen aan de top, meer vrouwen bij de banken, meer vrouwen in de regering zoals af en toe op de opiniepagina’s van de kranten wordt gesuggereerd. Meer bazige, hebberige en bemoeizuchtige vrouwen helpen ons van de regen in de drup. En aan meer vrouwen die zichzelf vermannen en net zo zielloos en innerlijk afwezig rondrennen als mannen hebben we ook niets. Je hebt vrouwen nodig die zichzelf onderzoeken en ontwikkelen, die hun eigen schaduw aan het licht brengen en omzetten in liefde en innerlijke vrijheid. En je hebt mannen nodig die in zichzelf de vrouwelijke kwaliteiten weten te ontwikkelen: gevoeligheid en verbondenheid.”

Mooie stof tot nadenken, navoelen en na-doen!

3 Responses to “Boekbespreking: ‘De onverzadigbare vrouw en de afwezige man’”

 1. John6 december 2011 at 21:35 #

  Niet echt topic maar… herkende de boekomslag van een film “Ebony Tower”
  die ik eens gezien heb.
  De jong man uit de film wilde een vrouw redden uit de psychologische klauwen van een oude schilder. Nou ja hij was overtuigd dat ze gered moest worden. Misschien is het film fragment toch enigszins topic gerelateerd…
  Een mooie film in een idyllisch Frans landschap met mysterieuze muziek, wel zo dacht ik er toen over…

 2. John6 december 2011 at 21:40 #

  Zie in mijn reactie de link van het film fragment niet terug. Zoek, als je wilt op youtube met- Ebony Tower Excerpt

 3. Lisette Thooft20 december 2011 at 16:47 #

  Geweldig, dank voor de tip, wat een leuk filmfragment! Ja inderdaad, de prinses heeft de draak vastgebonden met haar zijden gordeltje. Dat moest van Joris. En ze zijn al eeuwenlang intiem verbonden. Nu wil ik die film zien!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.