Tijd voor revolutie!

Auteur Geert Kimpen zal regelmatig een bijdrage leveren aan dit weblog. Hij geeft nog een paar keer zijn interactieve lezing ‘De wetten van het Leven’ in Leeuwarden en Antwerpen. Kijk hier voor meer info en reserveringen. Hier een artikel dat eerder in Koorddanser verscheen.
 

Door Geert Kimpen

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar met verbijstering volg  ik het financiële nieuws op radio, tv en in de kranten. Voor het eerst in mijn leven heb ik een soort van onderbuik gevoel over een mondiale crisis die zijn weerga niet kent. Ik ben geen doemdenker, geen Maya-adept die denkt dat er in 2012 allemaal schokkende zaken gaan gebeuren, geen complot-aanhanger. Maar het slechte nieuws  dat onafgebroken over ons heen dondert, boezemt me angst in.

Dat bedrijven failliet kunnen gaan, lijkt me evident. Dat banken omver kegelen, vond ik erg schokkend maar is inmiddels eigenlijk al  vertrouwd nieuws geworden. Maar dat nu ook landen op het punt staan in te  storten, vind ik huiveringwekkend. Geen landen in Afrika, noch in Zuid-Amerika, nee, hier vlakbij, bondgenoten in onze Europese Unie. Ik zie de zenuwachtigheid in de ogen van onze politieke  leiders, die nog nauwelijks hun natuurlijke kalmte en zelfvertrouwen kunnen bewaren. Ik neem notitie van de vele geheime tops die plaatsvinden en waarvan niemand weet wat er precies bedisseld wordt. Ik onderga gelaten de ene  afkondiging na de andere van op til staande bezuinigingen, donkere prognoses, en net als ieder ander, heb ik nog geen flauw idee welke impact al deze rampspoed  op jouw of mijn leven concreet zal hebben.

Het enige dat ik wel weet, of voel, is een onbehaaglijk gevoel van ongelooflijk opgelicht te zijn. Een soort onmachtige kwaadheid van  genaaid te zijn door een financieel systeem dat dol is gedraaid  waarvan jij en ik niet de voordelen genoten, maar nu wel de rekening van moeten betalen. Miljarden vliegen ons om de oren als grootheden die niemand  meer kan vatten. Niemand begrijpt hoe soms in een weekend tijd, met druk overleg op geheime locaties, enkele miljarden gevonden kunnen worden om een bank overeind te houden. Hoe het mogelijk is dat we blijkbaar wel miljarden ‘ergens op een rekening’ hebben staan om Griekenland te redden. Maar hoe onverbiddelijk anderzijds onze leiders beweren dat we  moeten bezuinigen op alles wat voor ons mensen lief en noodzakelijk is. Hoe kunnen we begrijpen dat er miljarden naar andere banken en landen gesluisd worden, en dat voor alles waarvoor wij dachten belastingen te betalen, ons pensioen, onze zorgkosten, ons onderwijs, steeds minder en minder geld is?

Maar het meest verbijsterd nog ben ik door ons stilzwijgen.
Gelaten zitten we als konijnen in de enorme gloeilamp van onze televisie te kijken, we laten ons vermaken door de hysterische lach van Gordon, door een Joling die in een potsierlijk pakje danst over het ijs, door een programma als Spuiten en Slikken dat een 29 jarige jongen live laat ontmaagden door een escortgirl, en we houden onze mond. Alsof we gehypnotiseerd zijn. Lamgeslagen,  monddood gemaakt. Versuft door brood en spelen. Wij hebben de crisis toch niet veroorzaakt? Wij hebben toch geen misdadige financiële producten bedacht die ons deden geloven dat ze onze winst zouden verdriedubbelen, maar gebaseerd waren op lucht, en alleen enkele
bankiers en aandeelhouders steenrijk maakten? Wij hebben toch geen onverantwoorde hypotheken verschaft? Wij hebben toch niet betoogd dat we perse  de euro wilden? Wij hebben ons toch niet verrijkt met exuberante bonussen waarvan je meerdere dorpen een jaar lang zou kunnen onderhouden?

Maar toch ondergaan we het apathisch. We komen niet de straat op. Niet voor onszelf, noch voor onze kinderen, en al helemaal niet voor de miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika die op dit moment sterven van honger en dorst. We gedragen ons als onmachtigen. We begrijpen in het beste geval dat we gemanipuleerd worden. Dat wij onrechtmatig rekeningen moeten betalen van  zaken waar we niet om gevraagd hebben. Dat al onze inspanningen om iets van ons  eigen leven te maken, ontmoedigd worden, belast, en we verpulverd worden onder  deprimerend makend nieuws. We verschuilen ons in onze huizen en slikken als  makke schapen dat er geen geld meer is voor de zwaksten in onze samenleving, en  gaan haast geloven dat ontwikkelingshulp weggesmeten geld is. We verschuilen ons  onder ons warme dekbed en hopen dat de storm wel zal overwaaien en dat de  schade voor ons eigen leven wel zal meevallen.

Waarom zeggen we niet collectief “nee”? Waarom nemen we geen  voorbeeld aan de volkeren in Tunesië en Egypte, die het ook niet langer pikten,  en net zolang de straat opgingen, tot hun leiders met pek en veren verjaagd  werden? Is het omdat we Rutte zo’n sympathiek joch vinden? Dat we denken dat  zo’n gestudeerde jongen het wel beter zal weten dan ons eigen gezonde verstand? In heel Europa is er welgeteld één dorp dat “nee” zegt. Een  klein dorpje in de buurt van Rome. Filettino. De burgemeester van dit dorp,  zei; “Bekijk het maar. Wij gaan niet de rekening betalen van onze corrupte  leiders. Wij verklaren ons bij deze onafhankelijk. Vanaf nu zijn we ons eigen  Prinsdom, en drukken we onze eigen munt.” En dat hebben ze dus gedaan, enkele  weken geleden.

Zo eenvoudig is het. Wij zijn vergeten dat geld gebaseerd is  op geloof. Geld an sich is niets waard. Ja, vroeger nog wel, toen we een  goudstandaard hadden, waarbij het geld een symbolische weergave was van de  goudvoorraad. Het was een simpel en briljant geldsysteem, door niemand minder  dan door het grote genie Isaac Newton bedacht. Nu is geld precies dat waard  waarvan wij bereid zijn te geloven dat het waard is. Al die miljarden waar onze  leiders mee goochelen, bestaan immers niet. Het is een pure virtuele werkelijkheid die geen enkele grondslag meer heeft in de werkelijke wereld. De  Fed, in Amerika, drukt dollars tegen de klippen op, zonder enig gevoel voor  realiteit. Of tenminste zonder gevoel voor onze realiteit. Onlangs ontdekte ik  tot mijn verbijstering dat de Fed niet de centrale bank is van Amerika, maar  een privé bank, die de privé belangen van zijn eigenaren dient. Naar verluidt een groepje steenrijke families die de hele wereldeconomie in handen hebben en gijzelen. En dat kan alleen maar, zolang wij bereid zijn te geloven in de enorme leugen die geld is geworden. In werkelijkheid zijn het enkel cijfers in een computer. Cijfers die van het ene moment op  het andere gewist kunnen worden. Cijfers die enkel waardeloze briefjes papier vertegenwoordigen, maar geen werkelijke waarden meer in de wereld. Een enorme luchtballon die ontzettend op knappen staat.

En de enigen die deze waanzin een halt kunnen toeroepen, zijn wij. Onze politici, onze bankiers en onze mega-ondernemingen vechten  krampachtig om dit logge onbegrijpelijke vehikel in stand te houden. Deze oude  manier van denken waarbij wij mensen een massale veestapel zijn die gemolken  worden door een kleine elite die er alles aan gelegen is hun fortuin en macht  te beschermen. Wanneer wij eenvoudigweg besluiten dat we niet langer  geloven in dit corrupte systeem, dat we de leugen doorprikken dat alleen een  mondiale economie, schaalvergroting, een gemeenschappelijke munt ons  verlichting zou brengen, dat wij eenvoudigweg besluiten dat we niet langer geloven in dit geldsysteem, dan stort het in elkaar. Natuurlijk zal dat een  enorme puinhoop zijn. Maar de dingen die werkelijk wat waard zijn, zoals ons dagelijks  brood en ons drinken, die zullen weer naar waarde gewaardeerd worden, en niet  de schimmige manipulaties van snelle jongens in vlotte pakken die ons met  verdeel en heers denken in het gareel houden.

Het wordt tijd dat we net zoals dat kleine dorpje in Italië,  durven onze onafhankelijkheid af te roepen. Dat we ons eigen prinsdom stichten.  Een nieuwe munt durven te omarmen, gebaseerd op werkelijke waarde, en we de  kettingen van de rente afgooien en verbieden. Want dat rente een virtueel  monster is dat alleen maar groter en verschrikkelijker wordt, dat moeten we op  zijn minst nu toch wel geleerd hebben. We moeten de moed hebben om opnieuw te beginnen. De moed hebben om in te zien dat we belazerd worden. En dat het geen excuus is dat we het zogenaamd niet meer snappen, omdat men het bewust allemaal zo ingewikkeld en complex voorstelt. In wezen is het natuurlijk ongelooflijk simpel. Ieder kind snapt het. Als het 1 euro zakgeld krijgt, kan het wel een snoepje kopen, maar niet een fiets. Zo simpel is het.

Laten wij, die toch koketteren dat we met bewustzijn bezig  zijn, eens voor een keer niet alleen met onze eigen navel bezig zijn, maar met  deze wereld, zodat zowel onze kinderen, als al die kinderen in landen die nu hongerend ten onder gaan, een toekomst hebben, en niet de schuld zullen moeten  afbetalen die wij onze leiders nu zonder enig protest laten maken. Laten we massaal de straat op gaan. Dag na dag na dag. Net  zoals in het Midden Oosten. Net zolang tot het gezonde verstand weer regeert. Laat ons excuus naar komende generaties niet zijn: “Wir haben es nicht gewust”.
Want we staan er nu allemaal bij, en we kijken er naar. We worden geregeerd door angst. Maar angst is slechts voor één ding bang… dat wij niet langer bang voor hem zullen zijn.

***

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Tijd voor revolutie!”

 1. Paperona24 november 2011 at 08:57 #

  Zo zie je maar weer dat geld niet gelukkig maakt.

  Ben zelf ook het navelstaren zat. Het is inderdaad tijd voor een revolutie Kimpen. En ik revolutioneer om mijn eigen(wijze?) wijze met je mee.

  Voorstel: zullen we de munt in het kleine Italiaanse dorpje Libera noemen? Of houd je het toch liever bij de euro? Kan ik wel begrijpen. Europa is een mooi iets!

  Laten we allemaal de angst van ons afschudden! Laten we niet meer bang zijn en strijden voor het Goede!

  Op welke wijze ik moet strijden weet ik niet, maar ik hoop dat mijn woorden hier hun steentje bijdragen!

 2. leny24 november 2011 at 12:45 #

  daarom heb ik me aangesloten bij deze beweging.niet dat we nu al een oplossing hebben maar nu eerst proberen de mensen die voorbijlopen en vragen stellen,bewust te maken van het wereldwijde probleem. en ja ik ben ook bang dat het allemaal nog erger wordt.in de v.s worden o.a de banken nerveus van de occupyers en verzinnen allerlei strategieen om de beweging in diskrediet te brengen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.