Boekbespreking: Karmanomics – Kees Klomp

Een aardig boek dat ik momenteel lees, heet ‘Karmanomics – Wat bedrijven van het Boeddhisme kunnen leren’ geschreven door Kees Klomp. Deze ex-reclameman biedt een idealistisch beeld op hoe zakendoen er in de toekomst uit zou kunnen zien.

De schrijver pleit voor zingeving, en geeft ook praktische voorbeelden van hoe het ook kan. Dus niet: hoe kan ik jou iets voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen? Maar: wat kan ik voor je doen? Niet goed doen, maar goed ZIJN. Dienstbaarheid dus. Het is voor veel huidige managers abracadabra maar (ook) ik geloof er heilig in. Steeds meer mensen zien dat kopen, kopen, kopen niet bevredigd en dat we uit die tredmolen van commercie kunnen stappen. De economische crisis is daar een prachtig middel voor, want het zal – vooral degenen die nog niet wakker geschudt zijn – doen ‘lijden’ en dat hebben we nodig om het roer om te gooien. Zoals de lotusbloem die uit de modder oprijst.

In het boekje geeft Klomp veel voorbeelden van hoe het anders kan. Hij zegt bijvoorbeeld: “Bedrijven zijn gebaat bij teamwork en dat ontstaat door gelijkwaardigheid. Het principe is simpel: hoe gelijkwaardiger de organisatie, hoe sterker de samenwerking en verbondenheid.” De schrijver is een volgeling van zenboeddhist Thich Nhat Hanh die dit op gelijke basis samenwerken, samenzijn, vergelijkt met een tuin waarin allemaal verschillende bloemen groeien. Wij zijn die bloemen, wij staan allemaal in dezelfde tuin. We vormen samen de tuin. De tuin is de optelsom van alle bloemen. Iedere bloem heeft daarom een even belangrijke functie en bijdrage en speelt een gelijkwaardige rol. De tuin bestaat immers bij de gratie van de verzameling van verschillende, maar verbonden bloemen.

Klomp: ‘Op het moment dat managers echte samenwerking weten te creeeren ontstaat een sociocratische organisatie waarin hierarchie niet meer nodig is. Er is louter gedeelde verantwoordelijkheid. Wijze managers controleren medewerkers daarom niet, maar involveren hen. Wijze managers geven geen leiding, maar delen leiding. Om dit te bewerkstelligen moeten managers zich niet gedragen als leiders, maar als leraren.’

Dit is de link naar de website van Kees Klomp, die ook trainingen geeft in het bedrijfsleven. Onder het kopje CV staat ook een filmpje op met een interview met Klomp.

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.