Borstkanker en de Pil

Vandaag een artikel in de Volkskrant over Pink Ribbon, de organisatie die geld ophaalt ten bate van onderzoek naar borstkanker. Men zou slechts een fractie van de euro’s daadwerkelijk doneren aan dit goede doel. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Veel interessanter vind ik de vraag waarom zo gigantisch veel vrouwen tegenwoordig borstkanker ontwikkelen. Zouden de pil en allerlei hormooncombi’s die vrouwen slikken om de overgang te ‘vergemakkelijken’ dan toch niet zo best voor je zijn? Volgens Engels en Amerikaans onderzoek heeft het wel degelijk invloed.

Mijn eigen ervaringen met de pil spreken boekdelen. Ik slikte dit anticonceptiemiddel ruim veertien jaar lang en toen ik stopte, was het voor mij gevoelsmatig alsof ik uit een diepe coma ontwaakte. Ik voelde weer! Natuurlijk ook al die nare dingen: de dip voorafgaand aan de menstruatie, meer buikpijn en ik vloeide meer. Maar alle toppen werden ook hoger, sprankelender, alles had meer glans, ik was blijer. Mijn humeur was niet meer zo gelijkmatig, maar natuurlijker, meer mezelf. Waardoor ik ook leerde om beter met de negatieve gevoelens om te gaan.

Daaruit heb ik de conclusie getrokken dat de pil niet goed voor mij was, het onderdrukte mijn emoties. En welbekend is, dat als je emoties onderdrukt in plaats van ze te doorleven, ze te doorvoelen, ze ergens anders ‘vast’ gaan zitten. Als een riviertje dat niet meer goed door mag stromen. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit iets met de chemische hormonen te maken heeft die we allemaal massaal zijn gaan slikken. Met alle respect voor al het goeds dat de pil ons heeft gebracht; ons lijf zit superingenieus in elkaar en heeft geen ‘hormonale hulp’ van buitenaf nodig. Die ‘hulp’ helpt volgens mij uiteindelijk alleen de pillenpushers (lees: pharmaceutische bedrijven) aan meer geld.

Tegen vrouwen die in de overgang zijn en hormonen zijn gaan slikken, of die dit overwegen, kan ik alleen maar zeggen: lees het nieuwste boek van Lisette Thooft, ‘Spiritueel door de overgang’. Zij beschrijft op haar eigen beeldende en heldere wijze hoe je de overgang juist kunt ervaren als een doorgang naar een nieuw, beter en spiritueler leven. Met veel energie als beloning.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Borstkanker en de Pil”

  1. Judith den Haan17 november 2011 at 12:47 #

    Lees ook het boek Womens Wisdom van de Amerikaanse arts Christiane Northrup over hoe je met behulp van qi gong, meditatie en gezond eten makkelijker door de overgang heen kunt komen (zonder hormonale toevoegingen). Aanrader!

  2. Viola17 november 2011 at 13:07 #

    Dank voor de tip Judith 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.