Je leven, dat gebeurt NU!

In de film ‘Message in a bottle’ verliest een stoere zeeman, gespeeld door Kevin Costner, zijn geliefde vrouw aan een ernstige ziekte. Vervolgens blijft hij jarenlang hangen in zijn verdriet omdat hij denkt haar op die manier levend en bij zich te kunnen houden. In de tussentijd merkt hij niet eens dat hij verliefd is geworden op een andere, prachtige vrouw (een rol van Robin Wright Penn). Op het moment dat hij besluit om voorgoed afscheid te nemen van zijn overleden vrouw en te kiezen voor deze nieuwe liefde, komt hij zelf om het leven… Tranentrekker eerste klasse. Maar de boodschap is helder en duidelijk: Carpe diem, pluk de dag. Leef nu. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Anders is het misschien wel te laat.

We hebben allemaal wel voorbeelden van momenten waarop we overduidelijk niet in de tegenwoordige tijd bezig zijn of waren. Denk jij vaak dingen als: ‘Als ik straks een goede baan heb, dan word ik gelukkig’ of ‘Ik kan pas met die leuke vent uit als ik tien kilo ben afgevallen’ of ‘Ik bewaar mijn lievelingsjurk voor die ene speciale dag’? Maak je je vaak zorgen over dingen die je toch niet kunt veranderen; het weer, oorlog, hoe mensen over je denken? Bedenk dan dat dit soort gedachten je alleen maar beletten om in het NU te leven. En dat je de leuke, mooie, aangename dingen van het leven misschien niet eens opmerkt, omdat je niet stilstaat bij het moment. Omdat je de meeste tijd kwijt bent aan denken over dingen die in het verleden zijn gebeurt of dingen die je morgen weleens zouden kunnen overkomen…

Maar wat is het nu eigenlijk, in het nu leven, en hoe doe je het? Volgens arts en levenscoach Roy Martina heeft het veel te maken met je ervan bewust te zijn van wat er in je lichaam gebeurt:  “Hoe reageer je op gebeurtenissen, op je omgeving? Wat voel je daarvan in je lichaam? Wat wekt spanning op? En hoe ga je daarmee om? De meeste mensen merken pas dat ze spanning aan het opbouwen zijn als de ze al in het ‘gevaarlijke’ rode gebied zitten. De kunst is om ook het oranje deel van gemiddelde spanning en het gele deel van kleine spanningen te leren herkennen. En er meteen iets aan te doen zodat die stress zich niet kan ophopen in je lijf. Voel je tijdens een emotioneel gesprek met je vriend bijvoorbeeld dat je schouders pijn gaan doen, dat je de spieren in je buik of rug aanspant, of merk je dat je steeds hoger gaat praten? Stop dan even en sta erbij stil. Wat is er net gezegd waardoor ik dat ga voelen? Probeer dat deel van jezelf vervolgens te accepteren, het is oké dat je het voelt, en je aandacht te richten op het gebied in je lijf waar je spanning voelt. Je kunt dat heel eenvoudig doen door op je ademhaling te letten. (Bij spanning houd je vaak je adem in) Door heel bewust zes tellen in en zes tellen uit te ademen kun je dat manipuleren.”

Nu schijnt het dat een mens per dag zo’n 60.000 gedachten heeft en dat het alleen al daardoor onmogelijk is om elke minuut in de tegenwoordige tijd te leven. Maar je kunt je wel zoveel mogelijk bewust worden van je gedachten en daaruit voortvloeiende handelingen. En dan vooral de gedachten waar je toch niets aan hebt en die je alleen maar tegen werken. Kijk dus regelmatig naar jezelf. Welke gedachten keren steeds terug? Hoe zit of sta je erbij? Is je lichaam ontspannen? Voel je ergens spanning? Roy Martina: “Als hulpmiddel daarvoor heb ik een horloge dat om de zoveel minuten een piepje geeft. Dat is voor mij het seintje van: ‘time out’. Even checken of ik nog wel ontspannen en hier-en-nu ben.”
Een hulpmiddel is ook om rituelen te creëren die je helpen stil te staan bij dingen. Bijvoorbeeld:
*Sta ’s morgens heel bewust op. Neem bijvoorbeeld even vijf minuten op de rand van je bed. En visualiseer hoe je dag eruit zal zien. Wie ga je ontmoeten? Wat ga je doen, hoe wil je het aanpakken? Hiermee leg je in feite je goede bedoeling neer.

*Neem voordat je begint met eten even de tijd om dankbaar te zijn. Om even stil te staan bij hoe goed je het hebt. Neem de tijd om ervan te genieten: ruik je eten, kauw het bewust, proef de ingrediënten.
*Eindig de dag bewust door voor het slapen gaan even terug te denken aan de dingen die je hebt gedaan. Hoe ging het? Op welke momenten voelde je spanning en waarom? Hoe heb je dat opgelost en wat zou je de volgende keer beter willen doen? Sla jezelf niet om de oren als iets niet liep zoals je dat ’s ochtends bedacht had, oefening baart kunst.
*Geniet van de natuur. Neem eens per week de tijd voor een fijne strand of boswandeling. En bekijk je omgeving heel bewust. Wat groeit en bloeit er? Ruik de zilte zeelucht of de mossige bosgeuren.
*Doe iets aardigs voor een ander. En geniet van de reactie die je krijgt. Andere mensen genieten net zoveel van aandacht als jijzelf. En wat je geeft, dat krijg je dubbel en dwars terug.

In deze tijd van economische teruggang maken veel mensen zich zorgen om de toekomst. Bezorgdheid een ding is, maar erin blijven hangen is niet de oplossing. Roy Martina: “Zorgen die niet leiden naar een actie zijn nutteloos. Kun je iets doen met je zorgen, doe het dan. En laat het anders gaan.”
Houd je dus bezig met dingen die wel constructief zijn. In het geval van het misschien verliezen van je baan met goed je best doen, alternatieven bekijken, je voorbereiden op functioneringsgesprekken, vacatures bekijken, solliciteren, you name it.
In zijn boekje ‘de kracht van het nu in de praktijk’ vertelt Eckhart Tolle hoe je bewust leven kunt oefenen in het dagelijks leven: “Je kunt dit doen door routinehandelingen, die normaal gesproken alleen maar een middel zijn om een doel te bereiken, al je aandacht te schenken. Zodat het een doel op zich wordt. Als je je handen wast, let dan op alle zintuiglijke prikkels die met het handen wassen gepaard gaan; het geluid en het gevoel van het water, de beweging van je handen, de geur van de zeep.”

Het lijkt gemakkelijker om niet in het nu te leven. “Om heel bewust te leven heb je een dosis discipline en ook moed nodig,”zegt Roy Martina. “Want daarvoor zou je moeten toegeven dat er dingen zijn aan jezelf die je niet wilt zien. Dat je je soms anders voordoet dan je bent, dat je altijd aardig gevonden wilt worden en soms gewoon niet aardig bent. Dat is heel confronterend. Dus ontsnappen we er liever aan zodat we onze (schijnbare) harmonie kunnen bewaren. Je schuift dan eigenlijk alles wat je niet zint onder het tapijt en denkt: ‘zo, hier is het netjes’. Terwijl er als de spanningen je teveel worden, een beerput open gaat. De meeste mensen zijn ook lui. Die hopen dat uitstel de boel wel recht trekt. Het gaat vanzelf wel weg. Het is ook de angst voor confrontaties met onze eigen gevoelens. De nare emoties willen we niet ervaren. Maar uiteindelijk is het dus toch veel gemakkelijker om wel bewust te leven. Want dan smoor je spanningen in de kiem zodat ze niet kunnen uitgroeien tot grote problemen.”
Meer genieten van het leven is dus eigenlijk de boodschap. Mijn opa had dat helemaal in de smiezen toen hij in mijn poëzie album schreef: ‘Wees bevriend met kleine dingen. Met een bloem die bloeit. Met de vogeltjes die zingen. Met een vlindertje dat stoeit. Met de heldere regendruppels. Met de blijde zonneschijn. Wees verblijd met kleine dingen en je zult gelukkig zijn.’

Door Viola Robbemondt – House of TXT©

 

Check, je leeft niet in het nu als:
-Je voortdurend dingen kwijt raakt of niet weet waar je iets gelaten hebt: sleutels, je portemonnee, agenda enzovoort.
-Je tijdens gesprekken steeds ‘even weg’ bent met je gedachten, dat je je aandacht er niet bij hebt.
-Je veel dagdroomt, nadenkt over dingen die in het verleden speelden of dingen die je graag zou willen (hebben).
-Als je naar de asbak kijkt en er vier peukjes in ziet liggen terwijl je denkt dat je maar een sigaret gerookt hebt.
-Als die zak chips in je handen alweer op is en je je niet kunt herinneren ‘m te hebben leeg gegeten.
-Als je vaak zit te zappen op je televisie en naderhand niet kunt vertellen wat je hebt gezien.
-Meteen je radio of televisie aan zet als je thuis komt.
-Je vaak afspraken vergeet of continu te laat komt.
-Als je automatisch de route naar je werk rijdt, terwijl je die dag ergens anders heen moet.
-Je vaak in gesprekken dingen erbij haalt die niets met het gespreksonderwerp van dat moment te maken hebben.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.